Събития

Атанас Звездинов на 80!

Вчера, 05.10.2023 г., в Чешкия център в София се състоя Литературна вечер, посветена на 80-годишнината на скъпия ни колега Атанас Звездинов, който получи поздравителен адрес и от СПБ. По този радостен повод представяме и кратък материал, подготвен от Емил Басат.

ПОКАНА - две събития, посветени на превода на художествена литература от и на арабски

В периода 2 - 5 май 2023 г. в София гостуват представители на Наградата на Шейх Хамад за превод и международно разбирателство. Във връзка с това ви каним на две събития:

- публична лекция на доц. д-р Имтинан Смади на тема "Арабският език и преводът на човешкото знание в обмена между културите" - СУ "Св. Кл. Оридски" - ЦИЕК - 3 май,  17.30 ч. (повече информация: тук).

Репортаж от премиерата на „Преводът - лица и маски”, книга трета, на Емил Басат

На добър час на третата книга от поредицата, която представя изключително интересни разговори с изтъкнати наши колеги!
Сърдечни благодарности на Емил Басат за огромния труд и всеотдайност, за неговата посветеност! Благодарим му също, че любезно ни предостави този репортаж!
ОТГЛЕДАХ МОИТЕ ПТИЦИ С ЛЮБОВ
 РЕПОРТАЖ ОТ ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕВОДЪТ – ЛИЦА И МАСКИ”, КНИГА ТРЕТА, СЪСТОЯЛА СЕ НА 4 ДЕКЕМВРИ ОТ 18 ЧАСА В ЗАЛА 2 НА СУ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

Покана за дискусия „Стари и нови преводи“ (част 1)

Секция „Художествена литература и хуманитаристика“ към СПБ и издателство „Колибри“
имат удоволствието да ви поканят на дискусия на тема
Стари и нови преводи (част 1)
по повод новия превод на „Персийски писма“ на Шарл дьо Монтескьо, дело на Галина Меламед,

АТЕЛИЕ ПО ПРЕВОД: СОФИЯ, 31 май-2 юни 2019

Фондация 'Елизабет Костова' (ФЕК) и Съюзът на преводачите в България (СПБ) за девета поредна година организират съвместно Ателие по превод, насочено към преводачи в ранен или среден етап на професионално развитие.
I. ПРОГРАМА:

Вечер, посветена на Шара Кариг

     На 25 март 2019 г. в Институт Балаши – Унгарския културен институт, София, се проведе вечер, посветена на изявената българистка и преводачка Шара Кариг (1914 – 1999), на която присъстваха и членове на СПБ. Предлагаме Ви текста на доц. д-р Джени Маджаров за Шара Кариг, както и две нейни стихотворения, също прочетени на събитието.

 

Шара Кариг

Свободен